Blog

 • 11/09/2020 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Om jeg arbejder med kognitiv psykologi?

  Flere og flere efterspørger kognitiv psykologi. Og med god grund, synes jeg. Kognitiv psykologi tager udgangspunkt i menneskets tankeprocesser og dets unikke evne til at erkende. Og ikke mindst erkende at det tænker. Hvilken psykolog med respekt for sig selv og sit fag vil frasige sig at arbejde med klientens tanke- og erkendelsesprocesser?

  Læs mere
 • 11/09/2020 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Supervision

  Psykologen.dk tilbyder supervision til psykologer (som fx er på vej mod autorisation), læger, sygeplejersker og andre sundhedsfaglige personer. Forløbene tilpasses dit/jeres behov, og kan både foregå individuelt og i grupper.

  Læs mere
 • 11/09/2020 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Klienten skal mødes dér, hvor klienten er

  En kollega fortæller om en klient, han har haft i regelmæssig konsultation gennem knap to år. Klienten føler sig hæmmet i sin livsudfoldelse, fordi han både privat og professionelt har store problemer med at danne holdbare relationer til andre mennesker.

  Læs mere
 • 10/04/2015 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Hvordan skal vi forstå og arbejde med stress?

  Vi danskere styrer tilsyneladende med hovedet under armen mod at bekræfte en dyster prognose, som blev fremsat for flere år siden: I 2020 vil stress være den største trussel mod folkesundheden. Vi bliver ramt både fysisk og psykisk, og senest har vi sågar fundet ud af at selveste hjernen kan tage skade af stress.

  Læs mere
 • 28/01/2014 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Navigér igennem din krise

  Ulykker, dødsfald, sygdom, vold – begivenheder, som kan ændre menneskers liv. Ingen psykolog i denne verden kan fuldstændig fjerne de ubehagelige emotionelle og tankemæssige reaktioner, der oftest følger i kølvandet på en traumatisk oplevelse.

  Læs mere
 • 28/01/2014 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Psykologen som "træner"

  – Jeg lever af at få det bedste frem i andre mennesker

  Jeg brænder for, sammen med dig, at skabe overblik og ny forståelse af din samlede situation. Finde ind til kernen – hvad er det, der driver dig? Hvilke beslutninger skal du træffe? Hvornår skal du gå til højre, hvornår skal du blive stående? Hvad skal der til for at du oplever flere gode dage end dårlige?

  Læs mere
 • 28/01/2014 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Hvorfor involvere en psykolog i personlig udvikling?

  Vi udvikler os hele tiden, helt af os selv. Så er der overhovedet behov for at involvere en psykolog i personlig udvikling? Ikke nødvendigvis. Hvis du har klaret dig fint indtil nu uden, vil du sikkert fortsætte med at klare dig fint uden at blande mig eller en anden psykolog ind i dit liv.

  Læs mere
 • 28/01/2014 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Coaching lyder finere end det egentlig er

  Coaching lyder finere end det egentlig er. Sagen er den, at det arbejdende menneske har brug for løbende sparring. Alle har behov for at tale med andre om deres arbejde – jo, alle. Tænk blot på, hvor meget din partner taler om sit…

  Læs mere
 • 11/07/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Selektiv opmærksomhed og sølvfarvede stationcars

  Du har lige købt ny bil, nærmere bestemt en sølvfarvet stationcar. Lige fra den første dag, du kørte i den, har du lagt mærke til at der kører påfaldende mange sølvfarvede stationcars rundt på de danske veje.

  Læs mere
 • 04/07/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Indirekte kommunikation

  Følgende scene har jeg fra nogle bekendte, et ungt par og nybagte forældre. De har det første obligatoriske besøg af sundhedsplejersken, hvis arbejde består i at rådgive og vejlede forældrene, således at barnet får de bedste betingelser i det lille hjem.

  Læs mere
 • 26/06/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Kunsten at bande på svensk

  Skitstövel! Et svensk skældsord, som jeg, lige siden jeg første gang hørte nogen bande på denne måde, har været fascineret af. Det er mange år siden, jeg første gang stødte på det, vistnok i en film, og på trods af at jeg ved flere lejligheder har fået forklaret ordets etymologiske oprindelse og egentlige betydning, kan jeg ikke huske indholdet – og jeg er heller ikke sikker på at have stavet det korrekt?

  Læs mere
 • 20/04/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Behold dine venner

  En arbejdsuge nærmer sig sin afslutning – det har været nogle travle dage at komme igennem, men forude venter en tiltrængt og velfortjent weekend. Hendes kolleger er så småt ved at lukke deres PC’er ned og langsomt tømmes kontorlandskabet for hoveder, folk skal hjem til deres familier og formentlig sætte punktum for ugen med lidt god mad, måske lidt rødvin og uforpligtende afslapning foran fjernsynet.

  Læs mere
 • 15/03/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Forskellen på mænd og kvinder

  I den senere tid er jeg stødt ind i en hel stime af klicheer om forskelle på mænd og kvinder, piger og drenge, som kan samles under temaet “det komplicerede hunkøn, det ukomplicerede hankøn”. Mange nybagte forældre til drengebørn hører således, at “det skal I være glade for, for drenge er meget nemmere end piger”.

  Læs mere
 • 23/02/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Tilbyd din hjælp

  Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i glashus, og man skal feje for egen dør… Talemåder som lever i bedste velgående og som effektivt blokerer for initiativ og tagen ansvar. Mange mennesker er kuet af moralen i denne tankegang, at hvis du stikker næsen frem, så er du ikke alene selv skyld i de øretæver du får, du har også fortjent dem!

  Læs mere
 • 03/02/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Social fobi

  Om morgenen møder han på kontoret sammen med nogle hundrede kolleger i den driftige virksomhed, hvor han har arbejdet i flere år. Han er dygtig til sit job, en af de bedste på sit felt, har modtaget adskillige hædersbevisninger og nyder stor faglig respekt i branchen. Alligevel hader han at gå på arbejde.

  Læs mere
 • 06/01/2012 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Pessimisme er et udmærket alternativ til optimisme

  Er optimisme pr. definition altid at foretrække frem for pessimisme? Spørgsmålet udspringer af mange samtaler med mennesker, som har svært dårlig samvittighed over at de ind i mellem betjener sig af en pessimistisk tankegang, typisk før de skal yde en præstation, eksempelvis i forbindelse med en eksamen.

  Læs mere
 • 21/11/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Eufemismer

  Eufemisme betyder “forskønnende omskrivning”. Vort sprog er fyldt med eufemismer og der kommer hele tiden nye til. Eufemismer hjælper os bl.a. til at være politisk korrekte, sådan at vi fx siger en “ældre dame” i stedet for en “gammel dame”, vist nok for at beskytte damen mod den sandhed at hun ikke længere er ung.

  Læs mere
 • 13/11/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Familiedrama

  Jeg græder stort set aldrig, jo måske lige hvis jeg ser “Det lille hus på prærien”. Denne sætning, eller variationer af den, har jeg hørt ofte nok til at undre mig. Jeg undrer mig blandt andet over, hvorfor en TV-serie nævnes som grådkatalysator i stedet for fx grusomme reportager fra krigszoner eller områder med hungersnød, reelle tragedier. Og hvorfor er det lige præcis sagaen om familien Ingalls, der så ofte nævnes?

  Læs mere
 • 26/10/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Bland dig ikke i alt

  En bekendt fortæller om en morgen, da hans mindste datter på fem måneder ligger og leger med sin sut. Hun har for få uger siden opnået så megen viljesmæssig kontrol over sine arme og hænder, at hun kan tage fat om sutten og hive den ud af munden og derefter putte den tilbage igen.

  Læs mere
 • 17/10/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Thanatos – dødsdriften

  På motorvej E4 i sydgående retning er der sket et større trafikuheld, der er ambulancer på stedet. I nordgående retning går trafikken påfaldende trægt – fordi de forbipasserende trafikanter lige sagtner farten for at få et glimt af tragedien. Ikke særlig charmerende, men meget almindeligt.

  Læs mere
 • 16/09/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Hvorfor finder nogle kvinder sig i vold i ægteskabet?

  Kvinde møder mand, de forelsker sig stormende og bliver gift efter kort tid. Snart kommer der børn til og hverdagen er et særdeles håndgribeligt og nærværende begreb. Forelskelsen har de to hastigt lagt bag sig, tilbage er et ægteskab som slår revner. Revner som bliver dybere og dybere for hver gang han slår hende – og børnene.

  Læs mere
 • 08/09/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  “Omvendt psykologi” (paradoksal intervention)

  En indbygger i Athen siger: Alle indbyggere i Athen lyver. Et klassisk paradoks: Hvis manden taler sandt, lyver han – lyver han, taler han sandt – hvilket jo ikke kan lade sig gøre, hvis han lyver…et udsagn, som udgør et umuligt paradoks.

  Læs mere
 • 31/08/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Dine forældre

  “Du skal ære dine forældre”, lyder et af de ti bud. Når man i sin tid formulerede dette eller fx “du må ikke begære din nabos hustru”, var det nok fordi man havde en mistanke om at nogle ude i samfundet rent faktisk kunne finde på at producere smudsige fantasier om nabokonen – og fordi man anede at nogle rent faktisk var mindre end begejstrede for deres forældre.

  Læs mere
 • 09/08/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Tal frit om de døde

  De mortuis nihil nisi bene – om de døde intet, hvis ikke godt, er den direkte oversættelse af dette latinske mundheld. På mere mundret dansk betyder det at man ikke må tale ondt om de døde, hvilket er en norm vi moderne mennesker kender og i vid udstrækning efterlever hér mange hundrede år efter at de bevingede ord første gang blev formuleret.

  Læs mere
 • 02/08/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Ligestilling

  I al diskretion og uvidenskabelighed har jeg taget temperaturen på nutidskvindens engagement i Kvindekampen. Såvidt jeg kan se er der ikke just risiko for feberkramper. I hvert fald sker der dét ti ud af ti gange, at hvis man spørger en kvinde hvad hun har af planer den 8. marts, så kigger hun desorienteret på én og spørger fx prøvende om der er landskamp eller sådan noget den dag.

  Læs mere
 • 19/07/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Sig undskyld - en gang imellem

  For et par år siden var det som om der blandt politikere gik mode i at sige undskyld. I mange forskellige sammenhænge trådte topfolk fra den internationale politiske scene frem og bekendte deres anger over et eller andet fejltrin og reddede derved deres karriere.

  Læs mere
 • 30/06/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Del dine tanker

  En mand er ved at sætte et billede op på sin væg og står derfor og skal bruge en hammer. Han har ikke selv nogen hammer, men kommer i tanker om at naboen har én. Han skal til at gå ind ved siden af for at låne den, men mens han tager overtøj på kommer han til at tænke på at ham naboen jo er i gang med at bygge carport og derfor sikkert ikke kan undvære hammeren.

  Læs mere
 • 28/06/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Den misforståede hjælper

  Ad omveje hørte jeg om en midaldrende kvinde, som ikke véd alt det gode hun vil gøre for andre mennesker. Overalt sætter hun sine diskrete fingeraftryk med små og mellemstore næstekærlige gerninger. Folk i periferien bliver duperet af hendes allestedsnærvær og tager hatten af for hendes medmenneskelighed.

  Læs mere
 • 08/06/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Empati

  Men jeg VIL ikke i børnehave skriger den fireårige pige ind i ansigtet på sin mor, som forgæves forsøger at få mast hende ned i flyverdragten. Moren skal skynde sig for ikke at komme for sent på arbejde og er ved at syre godt og grundigt til over datterens i øvrigt evindelige brokkeri over at skulle i børnehave.

  Læs mere
 • 31/05/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Sæt grænser

  En kvindelig klient bringer en dag emnet børn og venner på bane, fordi hun er ked af at hendes og mandens forhold til fælles venner og bekendte efterhånden kører på meget lavt blus efter at de har fået børn. Hun kan sådan set godt acceptere at venskaberne har fået en lidt mere ”voksen” karakter og at der kan gå længere tid mellem samvær med venner end tidligere, men hun synes det virker som om man ligefrem er begyndt at undgå dem en smule.

  Læs mere
 • 17/05/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Dagligdags konflikter

  Hun kan stort set ikke bevæge sig gennem et indkøbscenter uden at blive impliceret i et eller flere småskænderier med enten andre handlende eller ekspedienter. Min klient er en femogtrediveårig kvindelig skolelærer, som ærgrer sig over at temperamentet er så let antændeligt. Hun kan fortælle masser af anekdoter med temaet: kraftige vredesudbrud med minimal anledning.

  Læs mere
 • 31/03/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Angst

  ”Derimod vil jeg sige, at dette er et Eventyr, som ethvert Menneske har at bestaae, at lære at ængstes, for at han ikke enten skal fortabes ved aldrig at have været angest, eller ved at synke i Angesten; hvo der derfor lærte at ængstes retteligen, han har lært det højeste”.

  Læs mere
 • 22/03/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Jalousi

  Hun var taget i byen med veninderne og havde en forrygende aften, hvor alting kørte for hende. Som mor til to var det år siden hun sidst havde slået sig så meget løs som hun gjorde denne aften. Helt ædru var hun jo ikke, hvilket blev hendes væsentligste undskyldning overfor sig selv, da hun morgenen efter vågnede op hos en mandlig kollega som hun tilfældigt havde mødt på et af værtshusene.

  Læs mere
 • 14/03/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Krisehjælp

  Jeg hører ofte: Nu om stunder skal folk have krisehjælp for hvad som helst. Det er snart så langt ude at bare man har set en gammel dame tabe sit indkøbsnet i Føtex skal man have psykologisk førstehjælp. Folk er blevet nogle pylrehoveder som snart ikke er i stand til at tage vare på dem selv, hvis bare der opstår den mindste krise i deres liv.

  Læs mere
 • 03/03/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Barnets køn

  Hans kone er gravid og de glæder sig fantastisk til at få deres første barn. Fra den dag den berømte tissepind viste to streger har de talt om, hvor uendelig ligegyldigt det er om det bliver en dreng eller en pige. Den velkendte parole lyder: bare det er sundt og rask, så er vi ligeglade med kønnet.

  Læs mere
 • 17/02/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Vær ærlig overfor dig selv

  Med ærlighed kommer man længst, lyder en formanende gammel tommelfingerregel. Og der er vist noget om snakken, ikke mindst når det kommer til ærlighed overfor én selv. En klient, en mand tæt på de tres, som de seneste femogtyve år har gjort tjeneste ved fængselsvæsenet, henvendte sig til mig i forbindelse med at han for nylig havde været udsat for en meget ubehagelig episode med fysisk og psykisk vold på sit arbejde.

  Læs mere
 • 28/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  At sige fra

  Hun har lige siddet og snakket i telefon i knap en time med en veninde. Intet nyt i dét, intet nyt i at firs procent af samtalen handlede om venindens gøren og laden, intet nyt i fornemmelsen af at blive udnyttet som lytter og problemknuser for den anden, intet nyt i den voldsomme irritation der skummer op efter røret er lagt på.

  Læs mere
 • 18/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Den indre dialog

  Folk gør bare hvad der passer dem, ingen tager højde for, hvad jeg synes og mener om tingene. Hvis det så bare var på mit arbejde at beslutninger blev truffet henover hovedet på mig kunne jeg måske leve med det. Men også derhjemme føler jeg at både min mand og mine store børn er holdt op med at lytte til mig.

  Læs mere
 • 11/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Direkte Kommunikation

  Han sidder altid foran den forbandede computer hvisler hun indædt som afslutning på en længere beretning om, hvordan hun mener at livet på hjemmefronten er ved at køre godt og grundigt i grøften som følge af ægtemandens overdrevne opmærksomhed på hjemmepc’en. De er i fyrrerne, de har tre store børn, de har egentlig altid været en ret lykkelig familie.

  Læs mere
 • 11/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Udbrændthed

  Det er langt fra altid man på et sølvfad får serveret grunden til at man har det skidt – nogle gange er årsagssammenhængene paradoksale og derfor ikke umiddelbart gennemskuelige. Således stillede en klient sig stærkt undrende overfor at han på det seneste var begyndt at miste lysten til at gå på arbejde.

  Læs mere
 • 08/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Florence Nightingale

  – Jeg kan ikke lade være med at hjælpe andre, bedyrede en midaldrende kvindelig klient. Hun mente selv og havde altid fået at vide at hun ”led” af det såkaldte Florence Nigthingale Syndrom, dvs. en stærkt selvopofrende adfærd. Uddybende fortalte hun om, hvordan hun altid stod til rådighed for hvem som helst, der måtte have behov for hendes hjælp.

  Læs mere
 • 07/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Kan man tænke sig til et bedre liv?

  Forestil dig at du netop har fået serveret en portion jordbær. Du synes måske umiddelbart at nogle af bærrene ser mere indbydende ud end andre, og instinktivt spiser du de “dårligste” først for at gemme de “bedste” til sidst. En helt almindelig adfærd, men sat lidt på spidsen samtidig udtryk for et negativt livssyn, idet du (ubevidst) kommer til at definere en betragtelig del af bærrene som “dårlige”.

  Læs mere
 • 06/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Vrede Avler Vrede

  Hun har prøvet det hundredevis af gange og i det sidste stykke tid er det blevet særligt voldsomt. Min klient fortæller om sine vredesudbrud som hun efterhånden synes er ved at tage magten fra hende. Overfor hendes børn har hun stort set ingen tålmodighed længere og hun skælder og smælder over de mindste ting.

  Læs mere
 • 06/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Kvinder og rengøring

  En kollega fortalte mig om en kvindelig psykiatrisk patient, han engang havde haft i behandling. Hun led af decideret rengøringsvanvid. Når hun havde været i bad om morgenen var det hende magtpåliggende bagefter at rengøre badeværelset fra ende til anden. 

  Læs mere
 • 06/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Kan Kvinder Være Psykopater?

  Psykopati, karakterafvigelse eller ”dyssocial personlighedsstruktur” som det hedder i moderne fagsprog, er en ret udbredt lidelse, som nogle psykologer anslår at langt over hundrede tusinde danskere lider af. I sin mest ekstreme form kan psykopatien udmønte sig i kriminalitet, misbrug, vold og måske endda mord.

  Læs mere
 • 06/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Angst

  En klient fortæller at hun en morgen i bussen på vej til arbejde uden varsel og uden påviselig grund mærker en altfortærende panik. Koldsved, kvælningsfornemmelse, øresusen, svimmelhed, rysten, hjertebanken, hyperventilation.

  Læs mere
 • 06/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Anger Management

  Rigtig mange mennesker finder disciplinen ”at kræve sin ret” vanskelig og ubehagelig. En bekendt fortalte, at hun for nogle år siden havde anskaffet sig en splinterny PC, som hun havde ønsket sig længe. Vel hjemkommet med apparatet opdagede hun at det på flere punkter ikke var som det skulle være. 

  Læs mere
 • 06/01/2011 - Lars Nørgaard 0 Kommentarer
  Ikke

  Et besynderligt lille ord med en enorm tiltrækningskraft. Tænk bare på, hvordan børn reagerer på ”du må ikke…”. Hælde sukker i benzintanken på fars nye bil, for eksempel. Straks mærker barnet en snigende lyst til lige præcis at hælde sukker i benzintanken på fars nye bil. 

  Læs mere
Leveret af